Βελτιώσεις στη διώρυγα του Σουέζ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Βελτιώσεις στη διώρυγα του Σουέζ προωθούν οι αρχές της Αιγύπτου. Στόχος είναι να γίνουν προσβάσιμα επιπλέον 10 χιλιόμετρα σε αμφίδρομη κυκλοφορία, ενώ δρομολογεί ένα σχέδιο διαπλάτυνσης και εμβάθυνσης άλλων 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής που διαχειρίζεται τη υδάτινη οδό.

Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπιέ, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την επέκταση που ξεκίνησε τον Ιούνιο και είπε ότι θα ήταν πολύ ακριβό να διευρυνθεί ολόκληρο το μήκος της υδάτινης οδού που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως είπε, το αμφίδρομο τμήμα θα επιμηκυνθεί στα 85 χιλιόμετρα από 75 χιλιόμετρα.

Οι εργασίες στοχεύουν κυρίως στην αύξηση της ασφάλειας. Μόλις τελειώσει, ο χρόνος διέλευσης για να περάσει ένα πλοίο από το κανάλι θα παραμείνει περίπου 11 ώρες, είπε ο Ραμπιέ.

Η δεύτερη φάση του έργου συνίσταται στη διεύρυνση του τμήματος μήκους 30 χιλιομέτρων που εκτείνεται νότια μέχρι το στόμιο του καναλιού με εκσκαφή 40 μέτρων από την ανατολική πλευρά του. Αυτό το τμήμα, όπου κόλλησε το Ever Given, θα βαθύνει επίσης κατά έξι πόδια.

“Αυτό είναι ένα δύσκολο τμήμα του καναλιού”, είπε, προσθέτοντας ότι “η εμβάθυνση και η διαπλάτυνση θα εξομαλύνουν τις στροφές του καναλιού σε αυτό το σημείο” και θα μειώσουν τις επιπτώσεις των νότιων ανέμων.

Το έργο θα κοστίσει 3 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (191 εκατομμύρια δολάρια) και θα ολοκληρωθεί και θα εγκαινιαστεί έως τα τέλη Ιουνίου 2023, είπε.