Ο Ειρηνικός καλύτερος από τον Ατλαντικό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης Commercial Manager TMC MARITIME CO.
Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής Chartering Department TMC MARITIME CO.

Στην αγορά των Handies, στην Ευρώπη η αγορά προχώρησε με χαμηλότερες ταχύτητες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η ζήτηση ήταν μειωμένη, αν και υπάρχουν ακόμα δουλειές σε λιμάνια με πάγους που πληρώνουν καλά. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έμειναν στα $ 15-16Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 14-15Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα παρά τη μειωμένη δραστηριότητα. Πολλοί πλοιοκτήτες εμφανίζονται διστακτικοί να κατευθυνθούν στη Μαύρη θάλασσα, ενώ άλλοι ζητούν premium.

Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 16,5-17,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 17-18Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 16,5-18Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 23-24 Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος ξεκίνησε δυνατά, με πολλά νέα φορτία τα οποία απορρόφησαν πολλά από τα άμεσα διαθέσιμα πλοία. Σε αυτούς τους ρυθμούς συνέχισε και το υπόλοιπο της εβδομάδας. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν στα $ 17-18Κ/ημέρα και στην Ασία στα $ 24,5-25,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA κράτησε τη δυναμικότητά της, αν και δεν υπήρξε η κινητικότητα της προηγούμενης εβδομάδας. Όμως, παρατηρείται ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 26-27 Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 35-36Κ/ημέρα.

Στον αραβικό κόλπο και την Ινδία η αγορά συνέχισε στους αυξητικούς ρυθμούς της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αυτό βοήθησαν και τα λίγα προσφερόμενα πλοία της περιοχής. Ανατολικότερα, η αγορά εμφάνισε παρόμοια εικόνα σε βορρά και νότο με αρκετές απαιτήσεις από Αυστραλία και Κίνα.

Όλες οι διαδρομές παρουσίασαν αυξήσεις και κινήθηκαν πάνω από τα 30 Κ. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλειναν στα $ 32-33 Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 30,5-31.5Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα.