Προειδοποίηση για κυβερνοεπιθέσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Προειδοποίηση για νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων με «διεθνείς επιπτώσεις», εξέδωσε το βρετανικό κέντρο Κυβερνοασφάλειας National Cyber Security Centre (NCSC), μετά από την ανακοίνωση της Βρετανίας για πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Μετά την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκονται σε επιφυλακή και να ενισχύσουν τις διαδικτυακές τους άμυνες.

Το NCSC, προέτρεψε τους οργανισμούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες του σχετικά με τα βήματα που πρέπει να λάβουν όταν εντείνεται η απειλή στον κυβερνοχώρο.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια συγκεκριμένη απειλή το NCSC αναφέρει ότι υπήρξε ένα μοτίβο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στην Ουκρανία με διεθνείς συνέπειες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα κυβερνητικές σελίδες και τράπεζες της Ουκρανίας έπεσαν θύματα νέας μαζικής κυβερνοεπίθεσης, που το Κίεβο δεν δίστασε να αποδώσει ευθέως σε Ρώσους χάκερς.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η Ε.Ε. απάντησε αμέσως θετικά ενεργοποιώντας την λεγόμενη Cyber Rapid Response Team, που περιλαμβάνει ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια από έξι διαφορετικά κράτη μέλη, ήτοι την Ολλανδία, την Πολωνία, την Λιθουανία, την Εσθονία, την Ρουμανία και την Κροατία. Μάλιστα, η αποστολή στο Κίεβρο θα είναι η πρώτη δραστηριοποίηση της ομάδας στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας PESCO.