Βραβείο Καινοτομίας & Τεχνολογίας για την Capital Product Partners

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Με το Βραβείο Καινοτομίας & Τεχνολογίας διακρίθηκε η ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners LP, στο πλαίσιο του Gala dinner “Technology and Innovation in 2022 and beyond”, που διοργανώθηκε από τον Economist.

Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος, Γεράσιμος Καλογηράτος, ο οποίος δήλωσε: «Είναι μεγάλη μας τιμή για την Capital Product Partners αλλά και για τον ευρύτερο όμιλο της Capital που παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο. Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία είναι πολύ σημαντική, μπορώ να πω υπαρξιακής σημασίας και για τη ναυτιλία. Η ποντοπόρος ναυτιλία έχει δύο μεγάλες προκλήσεις μπροστά της.

Η πρώτη είναι η μετάβαση στο λεγόμενο net zero και η δεύτερη πρόκληση είναι το digitalization. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η καινοτομία είναι η οριστική απάντηση και στις δύο αυτές προκλήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα για τη μετάβαση στο net zero όπου αντίθετα ίσως με άλλους κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας δεν υπάρχει ορατό τεχνολογικό μονοπάτι. Έχουμε την υποχρέωση να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να βοηθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη για να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο μας.

Έτσι και η Capital έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 4 δισ. δολάρια σε πάνω από 41 πλοία όσο αφορά το ναυπηγικό της πρόγραμμα με τεχνολογίες αιχμής τόσο όσον αφορά την πρόωση από αιολική ενέργεια μέχρι τη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο των λιμανιών προκειμένου να μειώνεται η ζήτηση σε ορυκτά καύσιμα, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε μεγάλη σημασία και στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών του γραφείου αλλά και του πλοίου αναπτύσσοντας στρατηγικές κυβερνοασφάλειας. Εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που μας δίνει η νέα εποχή της ψηφιοποίησης. Με το βραβείο αυτό μας δίνετε την ενέργεια και την όρεξη να συνεχίσουμε»».

Έχοντας προχωρήσει σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα προγράμματα ναυπήγησης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με 41 πλοία υπό παραγγελία, αξίας περί τα 4 δισ. δολάρια, επενδύει διαρκώς στην αναζήτηση και εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στο σχεδιασμό, την κατασκευή και διαχείριση του υψηλών προδιαγραφών στόλου της, με απώτερο στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του στόλου της.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η χρήση εναλλακτικών καυσίμων και συστημάτων πρόωσης, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας, λύσεις τεχνητής νοημοσύνης και στρατηγικές κυβερνοασφάλειας με απώτερο στόχο, τη διαμόρφωση μίας σύγχρονης και βιώσιμης ναυτιλίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Capital Product Partners LP έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στην ενεργειακή μετάβαση, αφού επιλέγεται διεθνώς ως το καύσιμο-γέφυρα. Η μεταφορά υγροποιήμενου φυσικού αερίου με πλοία μετά από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών φυσικού αερίου. Η Capital πρωτοπορεί εφαρμόζοντας τις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες αιχμής με γνώμονα την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου της.