Σε αναβρασμό οι μεταφορές λόγω της αύξησης των καυσίμων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια διεθνή σκηνή μετά τις αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα, προκαλεί κλυδωνισμούς στην αγορά και φόβους ότι επίκειται αύξηση σε λιμενικά τέλη σε χώρες της Ευρώπης.

Ήδη, η Κίνα και το υπουργείο Μεταφορών της ασιατικής χώρας, μειώνει τα λιμενικά τέλη για τις ναυτιλιακές γραμμές, προκειμένου να αποφύγει διαταράξεις στη κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.

Το άλμα στις τιμές των καυσίμων έχει επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς το πετρέλαιο σημειώνει ρεκόρ ανόδου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το εμπόριο με τη Ρωσία και την Ουκρανία έχει περιοριστεί λόγω κυρώσεων και των αποφάσεων πολλών μεταφορέων να μην δέχονται πλέον κρατήσεις από ή προς την περιοχή.

Η λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, βρίσκεται υπό καθεστώς σχετικής “ομηρείας”, λόγω του πολέμου και του συνωστισμού πλοίων σε λιμάνια του κόσμου. Οι εταιρείες προειδοποιούν για “σημαντικές καθυστερήσεις”, καθώς οι χώρες της Ευρώπης σταμάτησαν τα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Ρωσία για να ελέγξουν τα εμπορεύματα.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους στην αγορά εμπορευματοκιβώτιων κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αν οι τιμές καυσίμων παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα.

“Η τιμή των καυσίμων παρουσίαζε αυξητική τάση στην αρχή του έτους, αλλά είναι σαφές ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή αυξήθηκε απότομα ως συνέπεια”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sea-Intelligence, Άλαν Μέρφι.

“Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο, όπου η μέση τιμή αγοράς έχει αυξηθεί 108 δολάρια ανά τόνο, σε σύγκριση με την ημέρα πριν από την εισβολή”.