Τι αγοράζουν οι Ρώσοι για να σώσουν τις οικονομίες τους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κρίση του νομίσματος της Ρωσίας, οδήγησε πολλούς στα κοσμηματοπωλεία. Σύμφωνα με δήλωση του CEO της εταιρείας Bulgari
στο πρακτορείο Bloomberg, «φτερά» έκαναν τα προϊόντα των κοσμηματοπωλείων στις ρωσικές μετροπόλεις. Οι Ρώσοι φαίνεται πως στρέφονται σε πολυτελή ρολόγια και κοσμήματα σε μια απέλπιδα προσπάθεια διαφύλαξης του πλούτου τους, λόγω των διεθνών κυρώσεων της Δύσης και του «λουκέτου» στο ρωσικό χρηματιστήριο που προκάλεσαν αναταράξεις στο ρούβλι.

Μετά τη κατάρρευση του νομίσματος και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε junk από τους οίκους Moody’s και Fitch, οι πλούσιοι Ρώσοι φαίνεται πως συρρέουν στα κοσμηματοπωλεία και τα καταστήματα πολυτελείας προσπαθώντας να βρουν ασφαλείς επενδύσεις για τις αποταμιεύσεις τους.

«Η δραστηριότητα στα παραρτήματά μας στη Ρωσία έχει αυξηθεί βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Jean-Christophe Babin ο οποίος χαρακτήρισε τη γκάμα των προϊόντων Bulgari ως ασφαλή επένδυση. Τόνισε, παρ’ όλα αυτά πως «δε μπορώ να γνωρίζω για πόσο θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο αφού η απομάκρυνση των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT μπορεί να κάνει τις αγορές ή τις εξαγωγές στη Ρωσία, αδύνατες».

Τα ακριβά ρολόγια και τα κοσμήματα αποτελούν safe haven όπως και ο χρυσός, ο οποίος αποτελεί διαχρονική ασφαλή επενδυτική επιλογή ενάντια στον πληθωρισμό και τις κυρώσεις. Σημειωτέον πως η αξία των δημοφιλών ή σπανίων ρολογιών αυξάνεται στη δευτερογενή και τριτογενή αγορά, αποτελώντας εξαιρετική επένδυση για τους έχοντες την απαραίτητη γνώση.

«Οι μάρκες πολυτελείας όπως η Bulgari και η Cartier ενδέχεται να αποφασίσουν άσκηση εμπάργκο στη ρωσική αγορά έτσι ώστε να βελτιώσουν το διεθνές ίματζ τους», ανέφερε ο αναλυτής της Bernstein, Luca Solca.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι πωλήσεις σε Ρώσους είτε σε διεθνές επίπεδο είτε στη Ρωσία αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% των συνολικών εσόδων της LVMH και της Swatch, και λιγότερο από 3% των εσόδων της Richemont. To φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανισότητα που πλήττει διαχρονικά τη χώρα, με τους ολιγάρχες να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος του πλούτου σε σχέση με το μέσο απλό πολίτη.

Προς εμπάργκο κάλεσε τις εταιρείες πολυτελείας και το πρακτορείο Business of Fashion, προτρέποντάς τες να σταματήσουν την πώληση των προϊόντων τους προς τη Ρωσία μέσω διαδικτύου και να κλείσουν τα καταστήματά τους στη χώρα μέχρι επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. Σημειωτέον πως η LVMH έχει μέχρι τώρα δωρίσει 5 εκατ ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό για την υποστήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Bloomberg