Κίνα: Με το βλέμμα στην ενέργεια της Ρωσίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συμφωνία επιχειρεί να κλείσει η Κίνα με ρωσικές εταιρείες για εξαγορά μεριδίων στο τομέα της ενέργειας και πρώτων υλών, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση με τη μεσολάβηση κρατικών εταιρειών ενέργειας, όπως είναι η China National Petroleum Corp,
βρίσκεται σε επαφή με μεγάλες εταιρείας της Ρωσίας, την Gazprom και την εταιρεία παραγωγής αλουμινίου United Rusal International PJSC

Οι Κινέζοι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες σε ρωσικές εταιρείες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω των κυρώσεων προς τη Ρωσία, η Κίνα παρουσιάζει το ενδιαφέρον αυτό ως κίνηση ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειάς της και όχι ως μέσο στήριξης της Ρωσίας.

Εξάλλου, Ρωσία και Κίνα, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, είχαν ενισχύσει τους δεσμούς τους με την υπογραφή συμφωνιών για την αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα φυσικού αερίου, πετρελαίου και σιταριού.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οποιαδήποτε επένδυση στη Ρωσία από την Κίνα είναι γεμάτη κινδύνους.Η Ρωσία χαρακτηρίζεται πλέον δύσκολη αγορά για να επενδύσει κανείς λόγω των πολύ σημαντικών κυρώσεων, καθώς έχει προκληθεί μεγάλη οικονομική κρίση στη Ρωσία και τα ομόλογα της Μόσχας έχουν σημειώσει κάθετη πτώση.

Η Κίνα, ωστόσο, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά τη μαζική εταιρική έξοδο από ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες.

Ο αγωγός “Power of Siberia” άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα το 2019 και η Gazprom βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με την Κίνα για να κατασκευαστεί και άλλη διαδρομή, επιτρέποντας στη Ρωσία να μεταφέρει προς την Ασία και την Κίνα μέρος από τα κοιτάσματα αερίου που τροφοδοτούν σήμερα την Ευρώπη.

Από την πλευρά του Πεκίνου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πίεση στην Κίνα να εξασφαλίσει εισαγωγές σειράς προϊόντων και ενέργειας, καθώς το κόστος αυτής της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα.