Οι ολέθριες συνέπειες του πολέμου στην οικονομία της Ουκρανίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε συρρίκνωση έως και 35% εντός του 2022, εκτιμά το ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτή, οι απώλειες ζωών, οι καταστροφές σε υποδομές, τα προβλήματα στο εμπόριο και οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία λόγω του πολέμου θα επιφέρουν minimum συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% για το τρέχον έτος.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, χώρες που έχουν πληγεί από παρόμοιους πολέμους, όπως το Ιράκ και η Συρία, δείχνουν πως ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το minimum.

«Τα δεδομένα από χώρες όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη έχουν δείξει πως η συρρίκνωση της οικονομίας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, μεταξύ του εύρους 25%-35%» σημειώνεται στην έκθεση.

Ακόμα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Ουκρανία έχει κενό εξωτερικής χρηματοδότησης 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αναμενόταν να αυξηθούν και θα απαιτούσε σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.