Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια αγορά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη, οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν φανεί στην στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, όπως και των τροφίμων.

Έκθεση της Bank of America εκτιμά, συγκεκριμένα, ότι μια κίνηση της Μόσχα να κλείσει εντελώς την “στρόφιγγα” θα προσέθετε μία ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό στη διάρκεια του 2022. Όσο για το ΑΕΠ, το πλήγμα υπολογίζεται ότι θα ήταν της τάξης του 0,5%.

Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το 41% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ και το 27% των αντίστοιχων του πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Παράλληλα, η Ουκρανία εξήγε πέρυσι πάνω από 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνθηκε προς την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην περίπτωση που η Ρωσία, στο πλαίσιο των αντιποίνων της, αποφασίσει να διακόψει όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ, αυτό θα αφορά αγαθά αξίας 80 δισ. ευρώ ετησίως, που αντιπροσωπεύουν το 0,6% του ΑΕΠ των «27». Οι χώρες δε που θα πληγούν περισσότερο είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Γαλλία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι κίνδυνος θα υπάρξει και για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Ρωσία, που ανέρχονται 311,4 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ΕΕ τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα. Αλλά και αντιστρόφως, η Ρωσία έχει επενδύσει στην ΕΕ συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 136 δισ. ευρώ.

Προφανώς η οικονομία της Ουκρανίας πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη, αφού ήδη τα λιμάνια της και οι εξαγωγές της έχουν κλείσει ενώ οι σοδειές των εξαγώγιμων προϊόντων της, όπως τα σιτηρά και το ηλιέλαιο, δεν θα επιτρέψουν σημαντικά έσοδα και ανάκαμψη στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Όσον αφορά στη Ρωσία, οι κυρώσεις προβλέπεται να συρρικνώσουν την οικονομία της κατά 15% για την φετινή χρονιά, ενώ οι αποχωρήσεις επιχειρήσεων, το πάγωμα κεφαλαίων και ο αποκλεισμός από το SWIFT θα έχουν περαιτέρω μακροπρόθεσμες συνέπειες στο νόμισμα και το ΑΕΠ της.

Οι επιπτώσεις στις δυτικές οικονομίες θα είναι επίσης σημαντικές και όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα της επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία και στην Ελλάδα που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ανώνυμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ) εντοπίζονται στους ακόλουθους παράγοντες :

-αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου και πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών από Ρωσία
-αύξηση πληθωρισμού και πιθανότητες εμφάνισης στασιμοπληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία
-αυξήσεις τιμών και θέμα επάρκειας στα σιτηρά
-περαιτέρω απώλειες στην εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα σημαντικών μετάλλων και αερίων (νικέλιο, παλλάδιο, νέο)
-έκθεση δυτικών τραπεζών σε δάνεια στην Ρωσία και μη αποπληρωμή χρέους ρωσικών επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα, σύμφωνα με αναλυτές, οι κυρώσεις που επέβαλαν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς θα επηρεάσει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα εμπορεύματα. Προφανώς τόσο η διάρκεια του πολέμου όσο και των επιπτώσεων των κυρώσεων θα καθορίσει και το μέγεθος του πληθωρισμού.