Απώλεια 1% από το παγκόσμιο ΑΕΠ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα την παγκόσμια ανάπτυξη και να προσθέσει δυόμιση μονάδες στον πληθωρισμό, τόνισε ο ΟΟΣΑ, ζητώντας στοχευμένες αυξήσεις των κρατικών δαπανών.

Οι καλά στοχευμένες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες από τις χώρες του ΟΟΣΑ της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου στο μισό χωρίς να προσθέσουν σημαντικά στον πληθωρισμό, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιστοιχούν μόλις στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, ως σημαντικοί παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από τους καταλύτες αυτοκινήτων μέχρι και λιπάσματα.

Καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη αυξημένο πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αν και θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο βραδύτερο ρυθμός σε χώρες όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι χειρότερες.

Πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο για να διατηρήσουν σε λειτουργία τις αγορές, εάν προκύψει σημαντική ανάγκη.