Νέες καθυστερήσεις σε κινεζικά λιμάνια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Κίνα έχει επιστρέψει στα πολύ αυστηρά lockdown, καθώς αντιμετωπίζει την έξαρση της πανδημίας με αποτέλεσμα να έχουν εμφανιστεί έντονα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η παραλλαγή Όμικρον και η ακόμη πιο μεταδοτική υποπαραλλαγής BA.2 εξαπλώνονται πλέον ταχύτατα στην ενδοχώρα της Κίνας και ήδη έκαναν την εμφάνισή τους, οι σοβαρές καθυστερήσεις στα Κινεζικά λιμάνια.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει πλέον θέσει σε καθεστώς lockdown, ολικό ή μερικό, πάνω από 37 εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 13 πόλεις και περιοχές. Αυτές εκτείνονται από τα βορειοανατολικά έως τα νοτιοανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών οικονομικών, εμπορικών και τεχνολογικών κόμβων, όπως η Σαγκάη και η Σενζέν.

Οι έλεγχοι στα λιμάνια ενισχύθηκαν από την Τρίτη, εντείνοντας τους φόβους για νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο, σε μια περίοδο ήδη δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυξημένη είναι η ουρά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε Shanghai και Ningbo, καθώς τώρα στη ράδα βρίσκονται 131 πλοία έναντι 88 που ήταν στις 13 Μαρτίου.

Η ίδια εικόνα και σε άλλα Κινεζικά λιμάνια γεγονός που έχει ήδη φέρει τις ναυτιλιακές εταιρίες σε κατάσταση συναγερμού. Οδηγοί φορτηγών οχημάτων, λόγω των μέτρων, οφείλουν να έχουν αρνητικό τεστ δύο 24ωρα τουλάχιστον προς τη είσοδό τους, γεγονός που έχει επαναφέρει σοβαρές καθυστερήσεις. Ναυτιλιακές εταιρίες έχουν αναστείλει τις λειτουργίες των γραφείων τους γεγονός που επιβαρύνει την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.