Θα ακριβύνουν τα εισιτήρια στην ακτοπλοΐα;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο της ακτοπλοΐας, μετά τις αυξήσεις-φωτιά στην ενέργεια και της ανόδου των ναυτιλιακών καυσίμων.

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΝ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και συζητήθηκε το θέμα επιβολής πλαφόν στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, της μείωσης του ΦΠΑ στο 6% και η επιστροφή του στο 13%, της καταβολής 42 εκατ. ευρώ για τις άγονες γραμμές.

Οι ακτοπλόοι επεξεργάζονται ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Η λύση που εξετάζεται είναι η μείωση των δρομολογίων, ακόμη και η μείωση της ταχύτητας στα πλοία, ενώ στο “τραπέζι έπεσε” και το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των εισιτηρίων έως και 25%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ακτοπλοϊκό μεταφορικό έργο επιβατών το 2021 ήταν αυξημένο, σε σχέση με το 2020, αλλά μειωμένο κατά 40% περίπου σε σχέση με το 2019.

Σε ότι αφορά τα οχήματα, η μείωση, σε σχέση με το 2019, κυμάνθηκε 15% έως 20%, ενώ η διακίνηση φορτηγών οχημάτων παρουσίασε μία σχετική σταθερότητα και ήταν μειωμένη κατά 5% – 10%.

Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων δαπανώνται σήμερα περίπου το 40% των καθαρών ναύλων που εισπράττουν οι ακτοπλόοι, ενώ μόνο για το 2021 οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με 130 εκατ., λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων κατά 45%.