Νέες ιστορικές αλλαγές σημειώνονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον απόηχο των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.
Εύλογα, γεννάται το ερώτημα, αν το αμερικανικό δολάριο κινδυνεύει να απωλέσει τη θέση του ως κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, μετά και τις ενέργειες της Κίνας και της Ινδίας. Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, το Πεκίνο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με το Ριάντ, που έχουν στόχο οι πληρωμές για το σαουδαραβικό πετρέλαιο που αγοράζει η Κίνα να γίνονται όχι σε δολάρια, αλλά σε γουάν.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αλλάζει άρδην το τοπίο παγκοσμίως, καθώς η Κίνα καλύπτει το 15% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία – η οποία, με τη σειρά της, κατευθύνει στην Κίνα το 25% των συνολικών εξαγωγών της.
Στην περίπτωση υλοποίησης αυτής της συμφωνίας, τότε θα εφαρμοστεί και στο φυσικό αέριο, αλλά και στις συναλλαγές με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.
Με βάση το ρεπορτάζ των FT, η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, σε συνεργασία με τη Μόσχα, διερευνά εντατικά τη δυνατότητα να υπάρξει ένα σχήμα που θα επιτρέπει το διμερές εμπόριο να διεξάγεται ανεξαρτήτως από τα δολάρια. Με βάση, δηλαδή, τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, το ρούβλι και τη ρουπία, παρακάμπτοντας έτσι τις δυτικές κυρώσεις.
Μόνο στον τομέα των εξοπλισμών, υπολογίζεται πως το 60% των αγορών της Ινδίας αφορά ρωσικά οπλικά συστήματα – ενώ τεράστια είναι και η εξάρτηση στη γεωργία, κυρίως εξαιτίας των ρωσικών λιπασμάτων και του σιταριού.