Πότε ξεκινά η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, οι εργασίες του έργου τους τελευταίους τρεις μήνες προχώρησαν σημαντικά, επισημαίνοντας ότι έχει πολύ καλή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγωγοί έχουν τοποθετηθεί, και το φυσικό αέριο θα ρέει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Νικολάι Νικόλοφ. Η επενδυτική απόφαση για το έργο υιοθετήθηκε το 2015.

Το έργο υλοποιείται από την κοινοπραξία IGB, στην οποία το βουλγαρικό κράτος, μέσω της εταιρίας συμμετοχών Bulgarian Energy Holding, και η ελληνοϊταλική εταιρία IGI Poseidon συμμετέχουν με ίσα μερίδια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Νικόλοφ, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η χωρητικότητα από τρία σε πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δεδομένης της επικείμενης έναρξης λειτουργίας του σχεδιαζόμενου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βουλγαρικό κράτος ήδη κατέχει μερίδιο 20%.

Ο Κίριλ Πέτκοφ υπογράμμισε τη σημασία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.