Γιατί δεν κόβει ταχύτητα η άνοδος στα κόστη μεταφοράς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Την άνοδο στα κόστη μεταφοράς παγκοσμίως προβλέπει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αναφορά της UNCTAD, οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν λόγω συνδυασμού παραγόντων, της αύξησης των τιμών σε ενέργεια, τρόφιμα και της επιβάρυνσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ η όποια ανάκαμψη έχει καταγραφεί μετά την Covid-19 κινδυνεύει να εκτροχιαστεί λόγω του πολέμου.

Οι δύο χώρες Ρωσία και Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του εμπορίου σιτηρών και η έκρυθμη κατάσταση αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των οικονομιών, τονίζει η έκθεση.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι σημαντική αύξηση θα σημειωθούν στα κόστη μεταφοράς. Καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες εμπορευματικές ροές, το κόστος μεταφοράς θα αυξηθεί, υπογραμμίζει η UNCTAD. O αντίκτυπος θα είναι υψηλός για τις οικονομίες και τα νοικοκυριά, καθώς, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, οι παγκόσμιες τιμές καταναλωτών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,5%.

Το 2021, 1,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια με φορτία μεταφέρθηκαν μέσω σιδηροδρόμου από τα δυτικά της Κίνας προς την Ευρώπη. Εάν ο όγκος αυτός μεταφερθεί μέσω θαλάσσης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η συμφόρηση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 5-8%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.