Η απομόνωση της Ρωσίας στο θαλάσσιο εμπόριο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Αποκλεισμένη είναι η Ρωσία από το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία παροχής οικονομικών δεδομένων Refinitiv, το θαλάσσιο εμπόριο με τη Ρωσία έχει μειωθεί κατά 58% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Υποτονική είναι η εμπορική κίνηση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς τα πλοία δεν πραγματοποιούν πλέον δρομολόγια με την κίνηση να είναι μειωμένη κατά 65%.

Λιμάνια στον Ειρηνικό, όπως το Βλαδιβοστόκ, έχουν μείωση κατά 52% από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Αισθητή είναι και η μείωση στα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που προσεγγίζουν λιμάνια στη Ρωσία.

Πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου που αναχωρούν από τη Ρωσία δεν σταματούν πλέον σε λιμάνια στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. «Μπορεί να χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά η απαγόρευση ενέργειας των ΗΠΑ και η απαγόρευση της ευρωπαϊκής σημαίας τίθενται σίγουρα σε ισχύ, προκαλώντας μεγάλη σύγχυση σε όσους βρίσκονται στο νερό», αναφέρει μια ενημέρωση από την Windward.

Ωστόσο υπάρχει μία γραμμή προς ένα «άγνωστο» προορισμό που ακολουθούν πλοία που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο μέρος όπου κατευθύνονται. Όπως φαίνεται μέσα από τα δεδομένα, υπάρχουν ακόμη περίπου 46 εκατομμύρια ρωσικά βαρέλια πετρελαίου καθ’ οδόν προς έναν προορισμό εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με την Windward.