Το νέο lockdown στην Κίνα προκαλεί αναταράξεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι συνθήκες του 2020 φαίνεται να επιστρέφουν στην Κίνα και θα συνεχίσουν να αποτελούν κεντρικό κομμάτι της κινεζικής καθημερινότητας δεδομένων των επανεμφανίσεων του κορωνοϊού.

Η χώρα έχει καταγράψει τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό περιορισμούς στη Σαγκάη και το Σενζέν, δύο ευημερούσες πόλεις και σημαντικούς κόμβους εξαγωγών.

Η Platts Analytics, ο οίκος έρευνας της αγοράς εμπορευμάτων, εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά 650.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, ποσό περίπου ισοδύναμο με την παραγωγή πετρελαίου όλης της Βενεζουέλας.

Ακόμη και πριν ξεκινήσουν τα lockdown, υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις επιβράδυνσης στην οικονομία της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις γης, το καύσιμο με το οποίο λειτουργούν οι κινεζικές τοπικές κυβερνήσεις, μειώθηκαν κατά 30% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties των μετοχών εταιρειών ακινήτων έφτασε πρόσφατα σε χαμηλό σχεδόν πέντε ετών και έχει υποχωρήσει κατά περίπου 50% από την έναρξη της πανδημίας.

Οι αρχές, εν τω μεταξύ, διχάζονται μεταξύ της εκστρατείας τους να περιορίσουν τη μόχλευση στον τομέα των ακινήτων και της επιθυμίας τους να διατηρήσουν την οικονομία σε σταθερή ανάπτυξη.

Οποιαδήποτε ένδειξη ότι η επιβράδυνση του μεγαλύτερου εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο επεκτείνεται σε ευρεία βάση θα σήμαινε μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές εμπορευμάτων.