Προειδοποίηση για έλλειψη στο ντίζελ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις στο ντίζελ παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, κάνοντας λόγο για την απειλή ενός «συστημικού» ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε δελτίο στο καύσιμο!

Κορυφαίοι traders, που μετείχαν στην συνέδριο του FT Commodities Global Summit που διοργάνωσε στη Λοζάνη της Ελβετίας η εφημερίδα «Financial Times» επεσήμαναν ότι έως και τρία εκατ. βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντων που προέρχονται από τη Ρωσία μπορούν να χαθούν ημερησίως λόγω των κυρώσεων από τη Δύση.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούν όλοι είναι οι προμήθειες σε ντίζελ. Η Ευρώπη εισάγει περίπου το μισό από το ντίζελ από τη Ρωσία και περίπου το μισό από τη Μέση Ανατολή. Επομένως η συστημική απώλεια σε ντίζελ είναι ήδη εδώ» σχολίασε ο Ράσελ Χάρντι, της ελβετικής Vitol.

Σύμφωνα με τον Χάρντι, η στροφή σε υψηλότερη κατανάλωση ντίζελ έναντι πετρελαίου στην Ευρώπη βοήθησε στο να δημιουργούν τώρα μεγαλύτερες ελλείψεις. Βέβαια, τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή ντίζελ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών εις βάρος της παραγωγής έτερων υποπροϊόντων για να καλύψουν τη ζήτηση, όμως ο ίδιος υποστήριξε πως η επιβολή δελτίου στις ποσότητες που θα πωλούνται παραμένει μια (δυσάρεστη) πιθανότητα.

«Το ντίζελ είναι μακράν αυτό που επηρεάζεται χειρότερα από την κρίση» των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη, σχολίασε από την πλευρά του και ο κορυφαίος αναλυτής της Energy Aspects, Αμρίτα Σεν. Κι αυτό διότι η Ευρώπη εισάγει κοντά στο ένα εκατ. βαρέλια ρωσικού ντίζελ την ημέρα και η τωρινή κρίση ξέσπασε σε ένα διάστημα που τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.