Συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας για άρση δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να αρθούν οι τιμωρητικοί τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο που είχαν επιβληθεί από τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, καθώς και τα βρετανικά αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα.

“Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει όχι μόνο να εγγυηθούμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου της χώρας μας και να προστατεύσουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας, αλλά θα άρει επίσης τους τελωνειακούς δασμούς που είχαν επιβληθεί σε αντίποινα” από το Λονδίνο, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι σε κοινή ανακοίνωσή τους. Επιπλεόν, είπαν ότι η επίτευξή της θα επιτρέψει στις δύο χώρες να επικεντρωθούν σε αυτές που αποκαλούν “αθέμιτες εμπορικές πρακτικές” της Κίνας.

Οι δύο κυβερνήσεις είχαν ανακοινώσει τον Ιανουάριο την έναρξη διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η πολύ αμφιλεγόμενη κληρονομιά αυτή της εποχής Τραμπ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν να τους επιβάλλονται επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούλιο του 2018, εν μέσω του εμπορικού πολέμου που είχε εξαπολύσει ο Ρεπουμπλικάνος.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ήδη κατέληξε σε συμφωνίες για τον σκοπό αυτό με την Ευρωπαϊκή Ένωση (τον Οκτώβριο) και με την Ιαπωνία (τον Φεβρουάριο).

Πέραν των δασμών στα εξαγόμενα προϊόντα βρετανικών μεταλλουργικών βιομηχανιών θα αρθούν έτσι οι δασμοί σε εξαγόμενα αμερικανικά προϊόντα στο ΗΒ, ανάμεσά τους μοτοσικλέτες, οινοπνευματώδη ποτά, ενδύματα κ.λπ..

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, έκρινε η κυρία Ραϊμόντο.

Η Βρετανία είναι συγκριτικά μικρός προμηθευτής χάλυβα στις ΗΠΑ. Η ποσόστωση 500.00 τόνων επεξεργασμένου χάλυβα είναι υψηλότερη από τις παραδόσεις του 2018 και του 2019 αλλά πολύ μικρότερο από αυτές της ΕΕ (4 εκατ. τόνοι) και της Ιαπωνίας (1,25 εκατ. τόνοι).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, βρετανική χαλυβουργία που ανήκει σε κινεζικό όμιλο (πρόκειται για την British Steel, που εξαγοράστηκε από τον Jingye Group το 2020) θα υποβληθεί σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές για να εκτιμηθεί η “επιρροή” της Κίνας. Τα αποτελέσματα θα μοιραστούν οι δύο κυβερνήσεις. Δεν αποκλείεται η διαδικασία να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ