Το σοκ του πολέμου στα εμπορεύματα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί το μεγαλύτερο σοκ στα εμπορεύματα από το 1973 και μία από τις χειρότερες αναταράξεις στον εφοδιασμό με σιτηρά από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στον Economist, η αναταραχή που εκτυλίσσεται στις αγορές ενέργειας, μετάλλων και τροφίμων είναι ευρεία και άγρια. Οι συνολικοί δείκτες των τιμών των βασικών εμπορευμάτων είναι τώρα 26% υψηλότεροι από ό,τι στις αρχές του 2022.

Το κόστος ενός βαρελιού αργού πετρελαίου τύπου Brent εκτινάχτηκε απότομα σε επίπεδα που υποδηλώνουν το μεγαλύτερο σοκ της προσφοράς.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί εν μέσω πανικού ότι οι αγωγοί από τα ανατολικά θα ανατιναχθούν ή θα σταματήσουν την τροφοδοσία.

Η τιμή του νικελίου, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει εκτοξευθεί τόσο ψηλά που οι συναλλαγές στο Λονδίνο έχουν σταματήσει και οι Κινέζοι κερδοσκόποι καταγράφουν απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτές είναι οι συνέπειες της απόφασης του Πούτιν να οδηγήσει τα τανκς του εναντίον του σιτοβολώνα της Ευρώπης και της επακόλουθης απομόνωσης της Ρωσίας, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς εμπορευμάτων στον κόσμο.

Οι δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες έχουν κάνει τους δανειστές, τους ασφαλιστές και τις ναυτιλιακές εταιρείες επιφυλακτικούς ως προς τη σύναψη συμφωνιών για τη μεταφορά ρωσικών φορτίων, αφήνοντας τεράστιους σωρούς απούλητων βιομηχανικών μετάλλων και μια αρμάδα πλοίων γεμάτη ανεπιθύμητο αργό πετρέλαιο των Ουραλίων.

Η Shell εγκατέλειψε την αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου μετά από αντιδράσεις. Η Μαύρη Θάλασσα είναι απαγορευμένη ζώνη για την εμπορική ναυτιλία, επειδή ορισμένα πλοία έχουν χτυπηθεί από πυραύλους και η Ρωσία απειλεί τα ουκρανικά λιμάνια. Τα αιματοβαμμένα χωράφια της Ουκρανίας δεν θα σπαρθούν όπως πρέπει αυτή την άνοιξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας μικρός καταναλωτής ρωσικού αργού πετρελαίου, αλλά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχωρήσει στο εμπάργκο, θα επηρεαστούν περίπου τα δύο τρίτα των 7-8 εκατ. βαρελιών ημερησίως που εξάγονται από τη Ρωσία σε αργό πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα, που ισοδυναμούν με περίπου 5% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ένα πλήρες παγκόσμιο εμπάργκο, που θα επιβληθεί από την Αμερική, θα μπορούσε να στείλει την τιμή του πετρελαίου προς τα 200 δολάρια το βαρέλι. Αν η Ρωσία αντεπιτεθεί περιορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου, η Ευρώπη θα αρχίσει να «τρεκλίζει»: Πέρυσι η ΕΕ στηρίχθηκε στη Ρωσία για το 40% της κατανάλωσης της.

Η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί καθώς η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων κλονίζεται και τα επιτόκια αυξάνονται.

Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει ή να παρατείνει τη χρήση της πυρηνικής παραγωγής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του άνθρακα, έτσι ώστε να αποθηκεύσει φυσικό αέριο για το χειμώνα. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για τη χειρότερη περίπτωση: δελτίο φυσικού αερίου.

Η Δύση πρέπει να ενισχύσει το παγκόσμιο οικονομικό δίχτυ ασφαλείας.Ορισμένοι εισαγωγείς τροφίμων και πετρελαίου μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπίεση του ισοζυγίου πληρωμών και πτώση των νομισμάτων τους. Ακόμα και στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες, όπως οι χώρες της Βαλτικής, είναι ευάλωτες σε διακοπές φυσικού αερίου.