Έλληνες εφοπλιστές δεν μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι ξένοι πλοιοκτήτες γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά στη μεταφορά φορτίων ρωσικού πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση, επικεφαλής του ομίλου Angelicoussis, κατά τη διάρκεια του FT Commodities Global Summit.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων ενέργειας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με δυνητικά αυστηρότερους περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια Μαρία Αγγελικούση τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είχε μεγάλη επίδραση» στην αγορά των δεξαμενόπλοιων.

«Υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των πλοιοκτητών να μεταφέρουν οποιοδήποτε ρωσικό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου», είπε στο FT Commodities Global Summit. «Υπάρχουν και οι αυτοκυρώσεις», επισήμανε.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ο ρωσικών συμφερόντων στόλος της Sovcomflot αντιμετωπίζει προβλήματα ενώ πολλοί πλοιοκτήτες είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πρέπει να προμηθεύονται πετρέλαιο από πιο μακριά», ανέφερε.

«Δεν θα μεταφέρουμε ρωσικά φορτία», τόνισε η κα Αγγελικούση. «Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο ηθικό θέμα σε αυτό.”Επισήμανε ακόμη, ότι ο «στόλος-φάντασμα» των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν αυτό το πετρέλαιο αποτελείται από 100 έως 150 πλοία, τα οποία περιγράφει ως «κακώς συντηρημένα, εκτός κατηγορίας, ανασφάλιστα — μια περιβαλλοντική καταστροφή που αναμένεται να συμβεί».