“Παραβίαση των συμβάσεων” οι αγορές ενέργειας σε ρούβλια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνονται οι προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μια πιθανή απάντηση στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τις πληρωμές του φυσικού αερίου, οι οποίες γίνονται συνήθως σε δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς σε άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.