“Στάση πληρωμών” για τους Ρώσους ναυτικούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έντονες δυσλειτουργίες έχουν εμφανιστεί μετά τις κυρώσεις αναφορικά με τις πληρωμές των Ρώσων ναυτικών. Ειδικότερα, το τοπίο των αυστηρών κυρώσεων προς τη Ρωσία έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα πληρώματα των πλοίων ρωσικής καταγωγής, καθώς αναζητείται η φόρμουλα πληρωμής τους.

Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι ναυτικοί αποτελούν το 10.5% του συνόλου των πληρωμάτων που υπηρετούν στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.

Η αναστάτωση έχει προκληθεί μετά την παρέμβαση Αμερικανών δικηγόρων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η πληρωμή σε δολάρια ΗΠΑ που στη συνέχεια μετατρέπεται σε ρούβλια θα μπορούσε να παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Τόσο οι διαχειριστές όσο και πλοιοκτήτες έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν σε μετρητά με δολάρια τους Ρώσους που είναι πάνω στα πλοία. Μάλιστα, ναυτιλιακές εταιρείες ενημέρωσαν το ρωσικό προσωπικό σχετικά με την αναστολή των πληρωμών μέχρι να βρεθεί λύση.

Μεγάλες δυσκολίες έχουν προκύψει και στην αλλαγή πληρωμάτων για τα ρωσικά πληρώματα και οι συνθήκες είναι ίδιες με αυτές που είχαν διαμορφωθεί το διάστημα της πανδημίας και των περιορισμών.

Επιπλέον, η ναυτιλιακή κοινότητα εξετάζει τρόπους για να δωρίσει αεροπορικά μίλια σε οικογένειες Ουκρανών ναυτικών για να τους βοηθήσει να φτάσουν σε ασφαλείς τελικούς προορισμούς.

Ναυτιλιακοί κύκλοι αναδεικνύουν και μία άλλη πλευρά των επιπτώσεων του πολέμου. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΙCS), σε σύνολο περίπου 1,89 εκατ. ναυτικών διεθνώς, το 10,5% είναι Ρώσοι και το 4% Ουκρανοί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μικτών πληρωμάτων, που Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί εργάζονται στα ίδια πλοία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έντονες διαφωνίες.