Η Ελβετία δέσμευσε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η Ελβετία έχει δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,75 δισεκ. ελβετικών φράγκων (5,62 δισεκ. ευρώ) μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου, η Ελβετία ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την παραδοσιακή ουδετερότητά της. Οι τράπεζες υποχρεούνται πλέον να αναφέρουν τα άτομα, τις επιχειρήσεις ή τις οντότητες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων του υπουργείου Οικονομίας.

Τα κεφάλαια μπλοκάρονται αλλά δεν κατάσχονται, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν στην ιδιοκτησία του προσώπου που αφορά το μέτρο στον βαθμό που δεν υπάρχει καμία νομική βάση που να επιτρέπει την κατάσχεση στην Ελβετία.

Οι Ρώσοι είχαν σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας. Η Ελβετία είχε προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στην επίδειξη αλληλεγγύης προς τη Δύση ως προς αυτό που χαρακτηρίζει ηχηρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα, και τη διατήρηση της παραδοσιακής της ουδετερότητας από την άλλη, που το πιο πιθανό θα ήταν να της προσδώσει ρόλο διαμεσολαβητή. Ωστόσο, αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση να συνταχθεί ξεκάθαρα με τη Δύση ενάντια στη Μόσχα και να υιοθετήσει τις κυρώσεις.