Απώλειες εσόδων από τα σιτηρά για την Ουκρανία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Τεράστια ζημιά έχει υποστεί η Ουκρανία από τον αποκλεισμό των λιμανιών της και την απώλεια εσόδων από τις εξαγωγές σιτηρών.

Πρόκειται για απώλειες ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters, καθώς ο αποκλεισμός των λιμανιών της από τις ρωσικές δυνάμεις την εμποδίζει να πουλήσει εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού που είχαν προοριστεί για εξαγωγή μέχρι τον Ιούνιο.

Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού – συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Υεμένης – θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές προμήθειες, προειδοποίησαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Ουκρανίας εμποδίζουν τα φορτηγά πλοία να φύγουν από τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του κύριου κόμβου της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Mykola Gorbachev, πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα είχε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού προς εξαγωγή από τη σεζόν 2021/22, η οποία λήγει τον Ιούνιο, σε μέση τιμή περίπου 300 $ ανά τόνο.