Μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο διαμετακόμισης καυσίμου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ριζικές μεταβολές στο τοπίο της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη μαζική «στροφή» στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η δραστική μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, που χαράσσει αυτή τη στιγμή η «Γηραιά Ήπειρος». Κι αυτό γιατί θα παραμείνει για αρκετά χρόνια το ψυχροπολεμικό κλίμα το οποίο έχει πλέον δημιουργηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της Μόσχας, παγιώνοντας επομένως την «απομάκρυνση» των ευρωπαϊκών αγορών από το ρωσικό αέριο.

Σε αυτό το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για την τροφοδοσία της «Γηραιάς Ηπείρου» με αέριο, διευρύνεται η σημασία των έργων που σχεδιάζονται ανά την ελληνική επικράτεια, ώστε να αποτελέσουν «πύλες εισόδου» υγροποιημένου αερίου για τη χώρα μας, αλλά και για την νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Τα έργα αυτά, παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο διαμετακόμισης (hub) καυσίμου σε μεγάλο τμήμα της «Γηραιάς Ηπείρου», αναβαθμίζοντας έτσι τον γεωστρατηγικό της ρόλο.

Στην προοπτική αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η θέση της Ελλάδας, η οποία τοποθετείται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Επίσης, ο σταδιακός αποκλεισμός της Ρωσίας από τους διεθνείς προμηθευτές της «Γηραιάς Ηπείρου» αλλάζει και τη «γεωγραφία» της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Κάτι που σημαίνει πως θα αρχίσει να αναδύεται σε κυρίαρχη «οδό» ανεφοδιασμού η μεταφορά αερίου από τον Νότο στον Βορρά, όταν τις προηγούμενες 10ετίες η διέλευση ακολουθούσε αντίθετη κατεύθυνση.

Επομένως, ένας μεγάλος αριθμός χωρών της Ευρώπης, οι οποίες φτάνουν βόρεια έως και την Ουκρανία, θα προμηθεύονται LNG μέσω φορτίων που θα καταφθάνουν στη Μεσόγειο. Κάτι που σημαίνει ότι για τα νέα πρότζεκτ που δρομολογούνται στη χώρα μας διανοίγεται μια τεράστια αγορά για να καλύψουν.

Οι υποδομές που βρίσκονται στα σκαριά

Τα παραπάνω εξηγούν την απόφαση της Gastrade να ξεκινήσει άμεσα την «ωρίμανση» ενός δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη, τη στιγμή που βρίσκεται υπό κατασκευή η πρώτη πλωτή μονάδα που θα εγκαταστήσει στην περιοχή. Μάλιστα, για την επίσπευση υλοποίησης της νέας υποδομής, η οποία προγραμματίζεται να είναι έτοιμη το 2025, στόχος είναι να επιταχυνθεί το Market Test, ενώ στην περίπτωση που έχει αίσια έκβαση εξετάζεται να μην ναυπηγηθεί η πλωτή μονάδα, όπως έγινε στην περίπτωση του πρώτου FSRU. Αντίθετα, ενδεχομένως να αγοραστεί μία ήδη έτοιμη μονάδα, για την άμεση υλοποίηση του έργου.

Στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του FSRU «Διώρυγα Gas» της Motor Oil, για το οποίο βρίσκεται επί θύραις η δεύτερη φάση του Market Test, δηλαδή η δεσμευτική φάση προσφορών για τη δέσμευση δυναμικότητας. Η δεύτερη φάση προβλέπεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου, ώστε στην περίπτωση που ολοκληρωθεί με επιτυχία, να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίησή του.

Στις δυνατότητες εναλλακτικού εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών με φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την κάλυψη της μεγαλύτερης εγχώριας ζήτησης καυσίμου κατά τα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης, προσβλέπει και η επικείμενη νέα αναβάθμιση του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Όπως έγραψε το energypress, η αναβάθμιση θα γίνει με την προσθήκη τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG, με την εγκατάσταση συστήματος FSU. Κάτι που σημαίνει την προμήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου LNG, το οποίο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού.

Ένα ακόμη FSRU, στον λιμένα του Βόλου, «ωριμάζει» η εταιρεία Mediterranean Gas, η οποία έχει λάβει τη σχετική άδεια από τη ΡΑΕ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο αυτό αδειοδοτικό βήμα πρόκειται να προχωρήσει άμεσα και άλλος επενδυτής, για την εγκατάσταση ενός ακόμη (πέμπτου κατά σειρά) FSRU.

Πληροφορίες: energypress.gr