Πλήγμα στην βιομηχανία της δέχεται η Γερμανία, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς η σύγκρουση ωθεί το ενεργειακό κόστος σε νέα ύψη και ένα κύμα πληθωρισμού συσσωρεύεται, δεκάδες εταιρείες, όπως η BMW AG, η BASF SE και η ThyssenKrupp AG, προειδοποίησαν ότι τα κέρδη τους θα υποχωρήσουν, ενώ άλλες αρνήθηκαν ακόμη και να κάνουν κάποια πρόβλεψη. Οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.
“Εάν ο πόλεμος παραταθεί, θα απειλήσει σοβαρά μια παγκόσμια τάξη που έχει φέρει ελευθερία και ευημερία σε πολλά μέρη του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG: “Η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο”.
Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να γίνει σε γενικές γραμμές ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα του 2024.
Μάλιστα, έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για να συγκεντρώσει στοιχεία από τη βιομηχανία σχετικά με τη χρήση και τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα σχέδια παραγωγής, τις δυσχέρειες εφοδιασμού και την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Μια σειρά από δείκτες έχουν γίνει δυσοίωνοι σε μια χώρα που εξαρτάται από τον μεταποιητικό της τομέα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Η παραγωγή αγαθών αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, έναντι 11% στη Γαλλία.
“Με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων στα ύψη, η κύρια επιχείρησή μας αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι πλέον η επίτευξη κέρδους”, δήλωσε ο Ralf Stoffels, επικεφαλής της BIW Isolierstoffe GmbH, ενός μεσαίου μεγέθους παραγωγού πυριτίου στην πρώην βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Ο Steffen Auer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χάλυβα Schwarzwald Eisenhandel GmbH & Co KG, δήλωσε ότι οι τιμές “είναι εντελώς τρελές”, αφού η τιμή ανά τόνο λαμαρίνας σχεδόν διπλασιάστηκε 2.200 ευρώ από μέσα σε μια εβδομάδα, αναγκάζοντας την εταιρεία να αυξάνει τις τιμές σχεδόν καθημερινά.
“Ορισμένοι από τους πελάτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν αυτές τις τιμές”, δήλωσε ο Auer.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της Γερμανίας, το ήμισυ του άνθρακα της και περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου της. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή μια πιθανή διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών – είτε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.