Το κόστος στην Ευρώπη από ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την προειδοποίηση για την εκτόξευση των τιμών από ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο απευθύνει ο Οίκος
Capital Economics.

Περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων της Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Αυτό το μερίδιο είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του φυσικού αερίου (περίπου τα δύο πέμπτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχονται από την Ευρώπη).

Όμως, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα έναντι του φυσικού αερίου (περίπου 35% έναντι 25%), το ρωσικό πετρέλαιο και το αέριο έχουν τελικά παρόμοιο μερίδιο στη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η Ευρώπη (περίπου 10% το καθένα).

Το πετρέλαιο αγοράζεται και πωλείται εύκολα και άρα θα ήταν ευκολότερο να υποκατασταθεί, από ό,τι το φυσικό αέριο, σημειώνει η Capital Economics. Θα υπήρχε βέβαια κάποια βραχυπρόθεσμη διατάραξη της αγοράς και κάποιες προκλήσεις στο επίπεδο των logistics που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, ειδικά στη δυναμικότητα των διυλιστηρίων.

Καθώς οι υπάρχουσες υποδομές διανομής έχουν σχεδιαστεί για πετρέλαιο που ρέει από τα ανατολικά στα δυτικά, οι προμήθειες στο ανατολικό κομμάτι της Ε.Ε. θα ήταν δύσκολες, τουλάχιστον στην αρχή. Κάποιες χώρες που δεν έχουν θάλασσα, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, λένε οι αναλυτές.

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου παραδίδεται στην Ευρώπη από τη θάλασσα είναι η βασική διαφορά σε σχέση με το φυσικό αέριο και γενικά, τα διυλιστήρια που είναι κοντά σε λιμάνια τείνουν να είναι πιο ευέλικτα σε σχέση με τους τύπους του πετρελαίου που μπορούν να διυλίσουν.

Γενικότερα, πάντως, οι χώρες της Ε.Ε. συνήθως έχουν πετρέλαιο 4 έως 5 μηνών αποθηκευμένο, επομένως η αξιοποίηση αυτών των αποθεμάτων θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο, ώσπου να διασφαλιστούν εναλλακτικές προμήθειες.

Στο ακραίο σενάριο του οίκου, που μιλά για πλήρη απαγόρευση όλων των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας από τη Δύση, το μπρεντ αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 125 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του 2022.Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το κεντρικό σενάριο.