Το lockdown στη Σαγκάη ρίχνει τις τιμές πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε ένα νέο selloff από επενδυτές οδήγησε το lockdown της Σαγκάης, το οποίο προκάλεσε διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Σανγκάη ξεκίνησε ένα lockdown δύο σταδίων στην πόλη των 26 εκατ. ανθρώπων, κλείνοντας γέφυρες και τούνελ και περιορίζοντας την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους για να περιορίσει τα αυξανόμενα κρούσματα από covid.

Η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της επέκτασης των lockdowns εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως.

Οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν περισσότερο από 5 δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για την ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, ενισχύθηκαν μετά το lockdown δύο σταδίων της Σαγκάη για να περιορίσει την άνοδο των κρουσμάτων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent υποχώρησαν στα 115,32 δολάρια το βαρέλι με πτώση 5,15 δολαρίων ή 4,3%, ενώ το West Texas Intermediate διαμορφώνεται στα 108,6 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας 4,7%.

Σημειώνεται ότι η μισή Σανγκάη μπαίνει από σήμερα σε lockdown, ενώ το άλλο μισό της πόλης θα ακολουθήσει μετά την 1η Απριλίου, καθώς η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα των 25 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση των κρουσμάτων covid-19 εδώ και δύο χρόνια.

Οι κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους από σήμερα και ως την 1η Απριλίου στις 5 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για το δυτικό τμήμα της Σανγκάης.