Στον Mr Chipita το 45% της ΙΟΝ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Λίγους μόλις μήνες μετά την την πώληση της Chipita στην αμερικανική Mondelez, ο ιδρυτής της Σπύρος Θεοδωρόπουλος γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιστορικής σοκολατοποιίας ΙΟΝ, αγοράζοντας το 45% των μετοχών της. Οι μετοχές μεταβιβάστηκαν από μέλη της οικογένειας του ιδρυτή της ΙΟΝ Γιάννη Κωτσιόπουλου, οι οποίοι διοικούσαν μέχρι τώρα την ΙΟΝ και θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τιμόνι της μετά τη μεταβίβαση. Το τίμημα της μεταβίβασης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Στόχος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος εκτός από την αγορά του μεριδίου του δεσμεύεται ότι θα εισφέρει σημαντικά κεφάλαια σε μελλοντική ΑΜΚ, είναι να αποκτήσει σε δεύτερο χρόνο την πλειοψηφία των μετοχών της ΙΟΝ και να την μεταμορφώσει στον οδηγό ενός νέου ελληνικού σχήματος στην αγορά των τροφίμων. Στον νέο όμιλο θα συμμετέχουν επίσης η Νίκας, η Ελληνικοί Χυμοί, η ΜΕΒΓΑΛ και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις.

Η ΙΟΝ Α.Ε., η οποία απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζόμενους, ιδρύθηκε το 1930 στο Νέο Φαληρο, είναι υγιής και κερδοφόρα, με αυξανόμενο κύκλο εργασιών και μεγάλες εξαγωγές σε 17 χώρες. Ο κύκλος εργασιών της έφτασε το 2020 στα €118,9 εκατ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν €11,7 εκατ. Η καθαρή θέση της το 2020 διαμορφώθηκε στα €77,3 εκατ και οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν €65,6 εκατ.

Σε κοινή δήλωση τους, οι μέτοχοι της ΙΟΝ είπαν “Η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένεια μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  με τον επιτυχημένο επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και αρχές, και κυρίως το κοινό όραμα μας, θα αποτελέσουν για την εταιρεία μας, εφαλτήριο για μία σπουδαία πορεία στο μέλλον”.

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είπε “Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία! Η ΙΟΝ και η ιστορία της στη χώρα μας, είναι ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού από εμάς που θα ασχοληθούμε με την περαιτέρω ανάπτυξη της. Η σχέση των καταναλωτών με την ΙΟΝ – όλων μας δηλαδή – είναι μία σχέση διαχρονική και άκρως συναισθηματική και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παραμείνει ίδια! Αγαπήσαμε από παιδιά τα προϊόντα της ΙΟΝ και αυτό είναι και θα παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο στη σχέση μας με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία”.