Σε ποιες αγορές απευθύνεται η Ελλάδα για σιτάρι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Oμαλά κινείται η εφοδιαστική αλυσίδα, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε
ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο OT Forum.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε: «Επάρκεια υπάρχει τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε τρόφιμα. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι υψηλές τιμές αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Όσον αφορά δε, την επάρκεια σε πρώτες ύλες, μέρος των οποίων εισάγονταν από τις εμπόλεμες χώρες, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι ήδη η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών.

Ειδικότερα, για την προμήθεια μαλακού σιταριού και αραβόσιτου, πιθανές αγορές είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Γαλλία. Μάλιστα, όπως εξήγησε, ήδη από την Βουλγαρία εισάγουμε το 44% του μαλακού σιταριού και το 40% του αραβόσιτου, ενώ από την Ρωσία – Ουκρανία εισάγαμε το 30% των αναγκών στα δύο αυτά προϊόντα.

Κίνητρα σε παραγωγούς
Αναφέρθηκε δε, και στα κίνητρα που θα δοθούν στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν χωράφια που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, χωρίς όμως ο αγρότης να χάνει το δικαίωμα της ενίσχυσης.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στον ‘Έβρο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους αγρότες να προχωρήσουν στην καλλιέργεια του ηλίανθου, αλλά και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο βιομηχάνων, οι οποίοι παράγουν βιοκαύσιμο από τον ηλίανθο, να προχωρήσει και η παραγωγή ηλιέλαιου.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην ένταξη από το 2023 στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τόσο του μαλακού σιταριού όσο και του αραβόσιτου, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να αυξήσουν την καλλιέργεια των δύο αυτών προϊόντων.