Υπογράφηκε η άδεια ίδρυσης υδατοδρομίου στην Καλαμάτα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η Καλαμάτα όπως όλα δείχνουν θα αποκτήσει το πρώτο υδατοδρόμιο στην περιφέρεια Πελοποννήσου , δημιουργώντας την κεντρική βάση του δικτύου στην Νότια Ελλάδα όπου θα ξεκινάνε δεκάδες προορισμοί.

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου σηματοδοτεί τη σύνδεση της πόλης με την νησιωτική Ελλάδα. Ένα δίκτυο με δεκάδες υδατοδρόμια που θα ενώνει ηπειρωτική Ελλάδα λίμνες και λιμάνια, τα νησιά του Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου και θα φτάνει και στη νότια Πελοπόννησο, στην Καλαμάτα.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πνοής και ανάπτυξης, που θα ενώνει την Ελλάδα με όλα της τα λιμάνια και λίμνες, λειτουργώντας συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα μεταφορικά δίκτυα της χώρας, που σύντομα θα τη συνδέει με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες.

Η έγκριση της άδειας του υδατοδρομίου της Καλαμάτας και η συνυπογραφή της από όλα τα αρμόδια Υπουργεία έρχεται να ενισχύσει και άλλο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά και από την απλοποίηση με τροπολογία των διαδικασιών για τα υδατοδρόμια, από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Με την επίσημη ανακοίνωση της ΚΥΑ οριστικοποιείται η ίδρυση του υδατοδρομίου της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί πλέον να περάσει στο επόμενο στάδιο της κατασκευής των εγκαταστάσεών του.

Η Hellenic Seaplanes, η εταιρεία που ανέλαβε την αδειοδότηση του υδατοδρομίου έχει πλέον την ευκαιρία να ενισχύσει αποφασιστικά το δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας με την προσάρτηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας σε αυτό αλλά και να δώσει νέα πνοή στο σύμπλεγμα των υδατοδρομίων της Πελοποννήσου, στο οποίο ήδη θέση έχουν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις της Πάτρας.

Η πορεία μέχρι να φτάσει το υδατοδρόμιο της πόλης στη φάση της αδειοδότησης, είναι αναμφίβολα αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας και των συντονισμένων ενεργειών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της Δημοτικής Αρχής της Καλαμάτας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Hellenic Seaplanes.

Συγκεκριμένα η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει την σφραγίδα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε την διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου από την εποχή που ήταν Δήμαρχος της πόλης, αλλά και του τωρινού Δημάρχου, κ. Θανάση Βασιλόπουλου που μαζί με το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας φροντίζουν με συνέπεια ώστε τα υδροπλάνα να βρεθούν στο άμεσο μέλλον στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Ξεκινάει ο σχεδιασμός του πλάνου πτήσεων με υδροπλάνα

Παράλληλα με την έγκριση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Καλαμάτας, η Hellenic Seaplanes προετοιμάζει το πλάνο πτήσεων που αφορά ταξίδια με τα υδροπλάνα της στην μεσσηνιακή πόλη αλλά και τη πιθανή διασύνδεσή της με νησιά του Ιονίου, τα Κύθηρα καθώς και γειτονικούς προορισμούς όπως η Πάτρα, η Λίμνη Τάκα, η Κυλλήνη και η Λακωνική Μάνη.

Στόχος είναι η δημιουργία δρομολογίων που θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση οργανωμένες αεροπορικές πτήσεις, ναυλωμένες πτήσεις αλλά στη συνέχεια και τουριστικού-περιηγητικού χαρακτήρα ενώ περισσότερες εξελίξεις γύρω από τα πρώτα ταξίδια με υδροπλάνα από και προς την Καλαμάτα θα έχουμε με την εκκίνηση της εγκατάστασης των χερσαίων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου.

Σε σχετική δήλωση του ο Περιφερειάρχης κ. Νίκας δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή, αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά στο γενικότερο στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας για την στήριξη και περεταίρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο.

Ως εκ τούτου, η ίδρυση υδατοδρομίου στην Καλαμάτα, δημιουργεί μια σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, αφού ενισχύεται ο τομέας του τουρισμού που αποτελεί για την Ελλάδα βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ενώ δημιουργείται ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη. Επιπλέον, η αξιοποίηση των υδροπλάνων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια στο να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις των μετακινήσεων, δεδομένου ότι τα υδροπλάνα δύνανται να εκτελούν πτήσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων καθώς και να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας…»

Αμέσως μετά την υπογραφή της άδειας , ο Δήμαρχος της Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε «Ως η Δημοτική Αρχή της Καλαμάτας έχουμε κάνει ίσως το πιο σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Νότια Ελλάδα και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς.