Συρρικνώνεται η οικονομία της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% για το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που δέχεται η Μόσχα από τις χώρες της Δύσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία της Ουκρανίας, που αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% μέσα στο τρέχον έτος.

Πριν από την έναρξη του πολέμου, η EBRD ανάμενε ανάπτυξη 3,5% για την ρωσική οικονομία και 3% για την ουκρανική το 2022.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη συνιστά το «μεγαλύτερο εφοδιαστικό σοκ» των τελευταίων 50 ετών.

Επιπλέον, με δεδομένο πως οι συγκρούσεις θα σταματήσουν μέσα στους επόμενους 2 μήνες, η EBRD αναμένει πως η οικονομία της Ουκρανίας μπορεί να αναπτυχθεί έως και 23% το 2023, εάν γίνουν μεγάλες κινήσεις στην αναστήλωση της οικονομίας.

Αντίθετα, για τη Ρωσία εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι μηδενική και το 2023, λόγω του εύρους και της σημασίας των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη χώρα.