Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε ήπια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας πετρελαίου στην αγορά προχωρά ο ΟΠΕΚ+, όπως αποφασίστηκε μετά από τηλεδιάσκεψη του οργανισμού.

Έτσι, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή «μαύρου χρυσού» κατά 432.000 βαρέλια από την 1η Μαΐου, με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ να κάνουν λόγο για μικρή αύξηση δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύει 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για μήνες από το στρατηγικό της απόθεμα (Strategic Petroleum Reserve, SPR), όπως δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνολική ποσότητα των αποθεμάτων που θα διαθέσουν οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσει έως τα 180 εκατ. βαρέλια.

Μετ από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που κατέγραφαν πριν από την απόφαση.Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, χάνουν 5,56% ή 6,02 δολάρια στα 101.80 δολάρια ανά βαρέλι.
Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουνίου, υποχωρούν 4,82% ή 5,37 δολάρια στα 10.09 δολάρια.