Παραμονή των τιμών φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο για την Ευρώπη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την παραμονή των τιμών φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα για την Ευρώπη «βλέπει» ο οίκος Moody’s, ο οποίος επισημαίνει ότι
οι αγορές φυσικού αερίου συνεχίζουν να προσθέτουν σημαντική επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις τιμές, όπου η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των αναγκών της Ε.Ε σε φυσικό αέριο.

Ο οίκος σε ανάλυσή του, επισημαίνει ότι η πίεση στην τιμή του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί εύκολα να μείνει μακρυά από τη Ρωσία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποτυπώσει τις προθέσεις τους να επεκτείνουν τις υποδομές, ούτως ώστε να λάβουν μεγαλύτερες ποσότητες LNG.

Σε κάθε περίπτωση, η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πάρει χρόνο, καθώς οι αγορές είναι πιθανό να συνεχίσουν να τιμολογούν υψηλότερα το αέριο που φτάνει στην Ευρώπη.Η Ρωσία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών που αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών και έχει κάνει την ΕΕ να εξαρτάται υπερβολικά από έναν προμηθευτή.

Σχεδόν το 40% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ των 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προέρχεται από τη Ρωσία.

Ενώ το πετρέλαιο είναι μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με τη δυνατότητα πρόσθετου εφοδιασμού από άλλες χώρες που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη ρωσική παραγωγή που χάθηκε λόγω κυρώσεων διακοπής της παραγωγής, τα πράγματα με το φυσικό αέριο είναι διαφορετικά.

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι περιορισμοί προμήθειας και η υποδομή λειτουργούν ως εμπόδια για την ταχεία αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και κάνουν την Ευρώπη βραχυπρόθεσμα ευάλωτη σε περιορισμούς του εφοδιασμού, αλλά και διακοπές της ροής.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε στις αρχές του 2021, ακόμη και πριν γίνουν ανησυχητικές οι ρωσικές προθέσεις έναντι της Ουκρανίας, καθώς ξεκίνησε η οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία, ενώ υπήρξαν και περιφερειακοί παράγοντες, όπως η διακοπή λειτουργίας που σχετίζεται με τη συντήρηση εγκαταστάσεων στη Νορβηγία.