Ποια διυλιστήρια εξακολουθούν να δέχονται ρωσικό αργό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Και ενώ ορισμένες χώρες, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε οριστική αναστολή των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, άλλα κράτη, όπως η Ινδία και η Κίνα εξακολουθούν να προμηθεύονται ρωσικό αργό και αρνούνται να καταδικάσουν τις ενέργειες του Πούτιν.

Το Reuters δημιούργησε μία λίστα με τις χώρες της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό αργό.

Αναλυτικά:

NEFTOCHIM BURGAS
Το βουλγαρικό διυλιστήριο που ανήκει στη ρωσική Lukoil συνεχίζει να διυλίζει ρωσικό αργό – που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται.

MIRO
Το ρωσικό αργό συνεχίζει να αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Γερμανίας, το Miro, το οποίο ανήκει κατά 24% στη Rosneft.

PCK SCHWEDT
Το γερμανικό διυλιστήριο PCK Schwedt, που ανήκει κατά 54% στη Rosneft, λαμβάνει ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba.

PERTAMINA
Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδονησίας PT Pertamina εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς αργού πετρελαίου από τη Ρωσία καθώς αναζητά πετρέλαιο για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διυλιστήριό της.

LEUNA
Το διυλιστήριο Leuna στην ανατολική Γερμανία, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην TotalEnergies, τροφοδοτείται επίσης με ρωσικό αργό από τον αγωγό Druzhba.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελλάδας βασίζεται στο ρωσικό αργό για περίπου το 15% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται. Η εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξασφάλισε πρόσθετες προμήθειες από τη Σαουδική Αραβία.

ISAB
Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας, που ανήκει στην ελβετική Litasco SA που ελέγχεται από τη Lukoil, επεξεργάζεται πετρέλαιο που προέρχεται από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

MOL
Ο ουγγρικός όμιλος πετρελαίου, ο οποίος διαχειρίζεται τρία διυλιστήρια στην Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό αργό μέσω του αγωγού Druzhba, καθώς και προϊόντα διύλισης, δήλωσε πηγή της εταιρείας στο Reuters.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται στις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

ZEELAND REFINERY
Το ολλανδικό διυλιστήριο, που ανήκει κατά 45% στη Lukoil, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν χρησιμοποιεί ρωσικό αργό πετρέλαιο.

ROTTERDAM REFINERY
Η Exxon Mobil αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το διυλιστήριο ιδιοκτησίας της στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας επεξεργάζεται ρωσικό αργό πετρέλαιο.

HINDUSTAN PETROLEUM
Το κρατικό διυλιστήριο της Ινδίας αγόρασε 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού από τα Ουράλια που θα παραδοθούν τον Μάιο, ανέφεραν πηγές την προηγούμενη εβδομάδα.

INDIAN OIL CORP
Το κορυφαίο διυλιστήριο της Ινδίας στις 23 Μαρτίου αγόρασε 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα Ουράλια που θα παραδοθούν τον Μάιο από τη Vitol, ανέφεραν εμπορικές πηγές. Αυτή είναι η δεύτερη αγορά πετρελαίου από τα Ουράλια από από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η εταιρεία έχει συμβόλαιο με τη Rosneft που της δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει έως και 2 εκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμούν με περίπου 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα Ουράλια, το 2022.

NAYARA ENERGY
Το ινδικό ιδιωτικό διυλιστήριο, που ανήκει εν μέρει στη ρωσική Rosneft, αγόρασε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα Ουράλια, από την Trafigura.