Αδυναμία εφοδιασμού με καύσιμα σε πλοία με ρωσική σημαία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ρωσικά πετρελαιοφόρα αδυνατούν να εφοδιαστούν με καύσιμα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς κόμβους, όπως στην Ισπανία και την Μάλτα, λόγω της άρνησης των αρχών να συνάψουν συμβάσεις με ρωσικούς φορείς.

Η απώλεια πρόσβασης σε σημεία ανεφοδιασμού στη Μεσόγειο Θάλασσα δημιουργεί μεγάλα υλικοτεχνικά προβλήματα για τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται από τα λιμάνια της Βαλτικής προς την Ασία. Παράλληλα, δημιουργεί ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω πιθανής εμπλοκής στη θάλασσα με εύφλεκτα φορτία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters.

Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει ποικίλες διαταραχές και στην ναυτιλία, καθώς τα προβλήματα πληρωμών λόγω τραπεζικών περιορισμών έχουν αυξήσει τις επιπλοκές με τις συμφωνίες για τα καύσιμα πλοίων, τα οποία συνήθως τιμολογούνται και πληρώνονται σε δολάρια.

Πλοία υπό ρωσική σημαία δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν καύσιμα πλοίων στη Μάλτα, στο Γιβραλτάρ ή στην Ισπανία, δηλαδή σε όλες τις μεγάλες ζώνες ανεφοδιασμού καυσίμων στη Μεσόγειο.

«Αρκετά δεξαμενόπλοια χρειάστηκε να κάνουν μεγαλύτερο ταξίδι για να ανεφοδιαστούν σε άλλες χώρες αφού τα ευρωπαϊκά λιμάνια αρνήθηκαν να παράσχουν καύσιμα», ανέφερε ναυτιλιακός παράγοντας στο Reuters.

Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Μάλτα είπε ότι η χώρα δεν επιτρέπει σε κανένα πλοίο με ρωσική σημαία να φτάσει στα λιμάνια της.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές θα «απορρίψουν αιτήματα κλήσεων από όλα τα πλοία είτε ανήκουν είτε λειτουργούν από οποιονδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία ούτε καν για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι τα ξένα πλοία με ρωσικά φορτία δεν θα επηρεαστούν.