Στοιβαγμένα “κουτιά” στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αναστάτωση επικρατεί στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, με χιλιάδες containers να στοιβάζονται, λόγω των συνεπειών που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Λιμανιού του Ρότερνταμ, Allard Castelein, δήλωσε ότι τα κουτιά, τα οποία προορίζονται για τη χώρα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις, χρειάζονται προσεκτική επιθεώρηση για να επιβεβαιωθεί ότι η μετακίνησή τους δεν θα παραβιάσει κατά κάποιο τρόπο τις κυρώσεις αυτές.

Πολλά πρακτορεία δίνουν επίσης μεγάλη προσοχή στα πλοία που προέρχονται από τη Ρωσία, και μεγάλος αριθμός τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και ναυτιλιακών εταιρειών έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα διαχειρίζονται πλέον φορτία με προορισμό τη χώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Μπορείτε απλώς να φανταστείτε τον εφιάλτη που έχουν προκαλέσει όλα αυτά», επισήμανε ο Castelein, σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας ότι ακόμη και πριν από την εισβολή, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού γενικά – και ειδικότερα στη βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – μετά βίας είχαν ξεπεράσει το χάος που προκάλεσε ο Covid-19.

Από τα χιλιάδες δέματα που φτάνουν με κάθε πλοίο, «αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες μπορεί να προορίζονται προς τη Ρωσία», είπε. «Πρέπει να τα απομονώσουμε, να τα ξεχωρίσουμε και μετά να γίνουν φυσικοί έλεγχοι σε αυτά πριν δοθούν οι εγκρίσεις για τον τελικό προορισμό τους».

«Αυτή η διαδικασία επιφέρει περιορισμούς από άποψη φυσικού χώρου, ανθρώπινου δυναμικού και χρόνου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το λιμάνι έχει γεμίσει επί του παρόντος με 4.500 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται στην άκρη για επιθεώρηση, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτόν τον αριθμό όσο το δυνατόν χαμηλότερο, επειδή ο χώρος είναι περιορισμένος».