Παραχωρείται σε ιδιώτη το λιμάνι της Λάρνακας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου άναψε το πράσινο φως για την παραχώρηση της λειτουργίας και διαχείρισης του λιμένα της Λάρνακας στην κυπριακή εταιρεία επενδύσεων Kition Ocean Holdings.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του λιμανιού, «κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαγωνισμό για την παραχώρηση και ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας στις 26 Ιουλίου 2019, ενώ η παραχώρηση έγινε στη βάση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2020».

Προστίθεται ότι «ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ. Αντώνης Στυλιανού ανέφερε πως η 1η Απριλίου 2022 αποτελεί ένα ακόμα σημείο – ορόσημο στην 50χρόνη σχεδόν ιστορία της ΑΛΚ. Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που η Αρχή αποχωρίζεται της διαχείρισης του Λιμανιού Λάρνακας, αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της ΑΛΚ ως επόπτη και ρυθμιστή των δραστηριοτήτων που θα διεξάγονται πλέον από τους νέους μας συνεργάτες».

Πρόσθεσε πως «η Αρχή Λιμένων έχει πλέον, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, δράση σε τρεις πυλώνες – τον επιχειρησιακό, εποπτικό και ρυθμιστικό και αναβαθμίζει τις ενέργειες της προς πλήρη υλοποίηση του ρόλου της, στο σύγχρονο λιμενικό περιβάλλον που δημιουργείται στην χώρα μας.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης που ευοδώθηκαν με την εξεύρεση του επενδυτή που θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο, ύψους 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η οποία θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα, αναδεικνύοντας την ως το κατάλληλο μέρος για την υλοποίηση μεγαλεπίβολων επενδύσεων σε ένα υγιές και πλήρες ρυθμισμένο εποπτικό πλαίσιο».

Ο Δρ Στυλιανού ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, εξέφρασε εκ μέρους του Συμβουλίου «το προσωπικό της Αρχής στην Λάρνακα που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης και την ομαλή του λειτουργία με πλήρη επάρκεια, ευσυνείδηση και μόχθο. Η Αρχή Λιμένων Κύπρου οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς και ειδικά στους συναδέλφους που θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία ή θα μεταφερθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες» είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το λιμάνι της Λάρνακας ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τον Ιούνιο του 1973 με αρχικό σχεδιασμό την συμπλήρωση των εργασιών του βασικού τότε Λιμανιού της Κύπρου στην Αμμόχωστο. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και την κατοχή του λιμανιού Αμμοχώστου, το κράτος και η Αρχή Λιμένων Κύπρου προχώρησαν στην διαχρονική αναβάθμισή του, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Κύπρου, μετά το νέο λιμάνι Λεμεσού».

Σημειώνεται ότι «το λιμάνι Λάρνακας είναι λιμάνι πολλαπλής χρήσης που εξυπηρετεί όλων των ειδών φορτία, όπως ζωοτροφές, σιτηρά, γυψόχωμα, άλας, σκύρα, ξυλεία, σίδηρο, λιπάσματα, φορτία για τον κλάδο της ενέργειας, αυτοκίνητα, πετρελαιοειδή. Το λιμάνι εξυπηρετεί επίσης κρουαζεριόπλοια, παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν στον ελλιμενισμό πλοίων, φορτοεκφορτώσεις πλοίων, αποθήκευση φορτίων σε καθεστώς προσωρινής εναπόθεσης, τελωνειακή αποταμίευση και υπηρεσίες διακίνησης επιβατών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το πρώτο πλοίο που αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λάρνακας ήταν το M.V. Mette Dania στις 18 Ιουνίου 1973, ενώ το Blue Six, ήταν το τελευταίο πλοίο που εξυπηρετήθηκε από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στις 31 Μαρτίου 2022, προ της παραχώρησης του λιμανιού στον επενδυτή».