Μπροστά σε νέες απειλές η παγκόσμια αγορά

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι τιμές των λιπασμάτων, τον περασμένο μήνα και η ανησυχία στην παγκόσμια αγορά κορυφώνεται.

Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας λιπασμάτων αζώτου, φωσφορικών και ποτάσας. Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης από την έλλειψη ανταγωνισμού στη βιομηχανία λιπασμάτων των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala είπε πρόσφατα στους FT ότι οι κυβερνήσεις κινδύνευαν να επαναλάβουν λάθη προηγούμενων επισιτιστικών κρίσεων επιβάλλοντας ελέγχους στις εξαγωγές καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας αυξάνονται.

Προέτρεψε τις κυβερνήσεις με πλεονάζοντα αποθέματα προϊόντων, όπως φυτικά έλαια και δημητριακά, να τα διαθέσουν στις παγκόσμιες αγορές.Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ έχει ήδη αυξηθεί κατά 24% σε ένα χρόνο και πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Amartya Sen είπε κάποτε ότι λιμοί δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε μια δημοκρατία λόγω της ελεύθερης ροής πληροφοριών και της συνακόλουθης δημόσιας οργής, σημειώνουν οι FT. «Αλλά η δημοκρατία δέχεται ολοένα και περισσότερο επίθεση», συμπεραίνει. «Ο Πούτιν είναι ο τελευταίος επιτιθέμενος. Αν δεν τον σταματήσουν, θα ακολουθήσει πείνα».