Τι ζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά ζητεί με επιστολή του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμός προτείνει:

⦁ Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (τρέχουσες και δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων).

⦁ Παροχή της δυνατότητας να θέσουν σε αναστολή έως τα 2/3 των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν.

⦁ Αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων εκδόσεώς τους.

Κριτήριο για την ένταξη στα παραπάνω μέτρα στήριξης, με βάση τη σχετική επιστολή, θα πρέπει να είναι το ποσοστό του συνολικού τζίρου που σημείωσε κατά το έτος 2019 η τουριστική επιχείρηση, το οποίο προερχόταν από την τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και το οποίο θα πρέπει να υπερβαίνει το 55% των συνολικών της εσόδων, αποδεικνυόμενο με κάθε πρόσφορο μέσο όπως για παράδειγμα τις σχετικές συμβάσεις με τουριστικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, φορολογικά παραστατικά κ.λπ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «υπάρχουν ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις (τουριστικά γραφεία και τουριστικά καταλύματα) που το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προερχόταν τα τελευταία χρόνια από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων αυτών έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά. Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες δεν αναμένεται να έρθουν φέτος στη χώρα μας, ενώ δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί και με τους τουρίστες που προέρχονται από τις υπόλοιπες χώρες.

Με δεδομένο πως είναι αντικειμενικά αδύνατον λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργείται, συνάπτοντας συνεργασίες με άλλες τουριστικές αγορές (σημειώνεται πως το έτος 2019 530.000 περίπου Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Ουκρανοί και οι Λευκορώσοι), θα πρέπει για το προσεχές χρονικό διάστημα να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους».