Νέο τοπίο στην παγκόσμια οικονομία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις επιπτώσεις του πολέμου σε κάθε οικονομική δραστηριότητα σημειώνει η Deutsche Bank, η οποία προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, οι ανατροπές στις αγορές ενέργειας, δημητριακών τροφίμων και βασικών υλικών, έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η τράπεζα υποθέτει ότι η κρίσιμη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν θα διακοπεί, εμποδίζοντας την ουσιαστική εμβάθυνση της κρίσης για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, αλλά το σενάριο της διακοπής παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος, όπως τονίζει.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κινείται πλέον στο 8%, πολύ υψηλότερα από αυτό που αναμενόταν μόλις τον Δεκέμβριο. Το πιο ανησυχητικό, ειδικά στις ΗΠΑ, είναι ενδείξεις ότι οι υποκείμενες κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού έχουν διευρυνθεί, προερχόμενες από τις πολύ σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και εξαπλώνονται από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

Η ψυχολογία του πληθωρισμού έχει αλλάξει σημαντικά και, ενώ οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί, κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να το κάνουν.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι για μια βαθύτερη ύφεση είναι σημαντικοί». Όπως τονίζει, η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε πλήρη ύφεση μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και η ευρωζώνη θα βρεθεί σε «ύφεση ανάπτυξης» το 2024 με την ανεργία να αυξάνεται.

Το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα χτυπήσουν την ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην επαναφορά του πληθωρισμού στα «φυσιολογικά» επίπεδα, μειώνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερων διαταραχών στη συνέχεια.