Η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο πυροδοτεί νέες δεσμεύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας αγοράς υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.
O πόλεμος αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου και η στήριξη της εγχώριας παραγωγής και των εισαγωγών από αξιόπιστες πηγές θα είναι το κλειδί.
Έτσι, τα επενδυτικά κεφάλαια ενώνουν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε φιλόδοξα σχέδια για να καταστεί το υδρογόνο βιώσιμο υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή, τις μεταφορές και τη θέρμανση.
“Είναι ένα είδος σημείου καμπής”, δήλωσε ο Phil Caldwell, διευθύνων σύμβουλος της Ceres Power Holdings Plc, μιας εταιρείας τεχνολογίας υδρογόνου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. “Θα δείτε ότι τα κεφάλαια θα εισέλθουν σε μεγάλη κλίμακα τώρα. Δεν υπάρχει επιστροφή”.
Η Ρωσία εξοστρακίζεται στην παγκόσμια σκηνή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά ορισμένοι από τους πιο σκληρούς επικριτές της εξακολουθούν να χρειάζονται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε λειτουργία.
Η Ευρώπη επιταχύνει τις προσπάθειές της να σπάσει αυτόν τον εθισμό, με την Fortescue Metals Group Ltd. να σχεδιάζει ένα έργο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αλυσίδα εφοδιασμού υδρογόνου με τον γερμανικό ενεργειακό γίγαντα E.On SE, τη νορβηγική Scatec ASA να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το επενδυτικό ταμείο Hy24 να προορίζει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές.
Η υπόθεση του υδρογόνου ήταν ήδη αυξανόμενη, κυρίως λόγω των πλεονεκτημάτων του για το κλίμα, αλλά ο πόλεμος διεύρυνε το ενδιαφέρον των επενδυτών αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε σε συνέντευξή του ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Fortescue, Andrew Forrest.
“Επιτάχυνε τις ροές χρημάτων”, δήλωσε ο Forrest στο Λονδίνο. “Αφού τα τανκς πέρασαν τα σύνορα, δεν υπάρχει καμία από αυτές τις συνειδήσεις στο μυαλό των ανθρώπων. Είναι μια φυσική, δημοσιονομική αναγκαιότητα”.
“Τα οικονομικά στοιχεία κινούνται υπέρ του πράσινου υδρογόνου”, δήλωσε ο Ivan Pavlovic, εκτελεστικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας Natixis CIB, η οποία εργάζεται για τη χρηματοδότηση της παραγωγής καυσίμων. “Τα έργα που βλέπουμε φαίνονται πλέον πιο τραπεζικά από άποψη χρηματοδότησης”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τον στόχο της για την ικανότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε 80 γιγαβάτ έως το 2030, σε σύγκριση με λιγότερο από 1 γιγαβάτ σήμερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις έθεσε στόχο να παράγει τουλάχιστον 5 γιγαβάτ υδρογόνου από ηλεκτρολύτες έως το 2030, για πρώτη φορά τόσο συγκεκριμένα.