Στο “όριο” πολλές εταιρείες στη Γερμανία λόγω των τιμών της ενέργειας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η Γερμανική Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων βλέπει πολλές επιχειρήσεις να βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την Ηandelsblatt.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες είναι κατά του εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η ένωση.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών με τίμημα το υψηλότερο κόστος προμήθειας, το 56% των εταιρειών απάντησε “όχι” στο φυσικό αέριο – και το 52% απάντησε “ναι” στο πετρέλαιο.

Όταν ρωτήθηκαν πόσο θα ήταν διατεθειμένες να πληρώσουν περισσότερο για τον ενεργειακό εφοδιασμό σε περίπτωση εμπάργκο, σχεδόν το 48% των εταιρειών απάντησαν ότι δεν θα πλήρωναν πριμοδότηση. Περίπου το 32% των εταιρειών θα ήταν διατεθειμένες να δεχτούν προσαύξηση έως και 30% – περίπου το 15% θα μπορούσε να φανταστεί προσαύξηση 50%. Στην έρευνα συμμετείχαν 1200 εταιρείες. Τα αποτελέσματα τέθηκαν στη διάθεση της Deutsche Presse-Agentur.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Markus Jerger σχολίασε. “Η κατανόηση μεταξύ των εταιρειών ενόψει της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης είναι δεδομένη – αλλά πολλοί απλά δεν μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας”. Οι εταιρείες χρειάζονταν αισθητή ανακούφιση από την πλευρά του κόστους, είπε.

Μια γρήγορη εφαρμογή των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ήταν ένα πρώτο βήμα. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ανακούφιση. Επιπλέον, πρόκειται να υπάρξει ένα πακέτο βοήθειας για τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές της ενέργειας.