Στόχος για την Ελλάδα η οικονομική συνεργασία με την Κίνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η στρατηγική αξιοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας εξετάστηκε κατά το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities». Σε παρέμβασή του, ο Yu Zenggang, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στον λιμένα Πειραιά από τότε που ανέλαβε η Cosco.

Ενδεικτικά είπε ότι πλέον ο λιμένας εμπορευματοκιβωτίων είναι στην 29η θέση παγκοσμίως, ενώ το 2010 βρισκόταν στην 93η, επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα 12 χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει ένα δις. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών.

Στον εργασιακό τομέα η εταιρεία απασχολεί 3.000 άτομα και έχει δημιουργήσει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας σχετικές με τις λιμενικές υπηρεσίες. Από εδώ και πέρα έθεσε ως στόχο το λιμάνι να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον καθώς και να γίνουν ψηφιακές καινοτομίες.

Ο Ιωάννης Σμυρλής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας χαρακτήρισε εθνικό στόχο τη συνεργασία με το Πεκίνο και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση. Όπως ανέφερε, μάλιστα, το 2021, παρά την πανδημία, η Κίνα ήταν στη 10η θέση των μεγαλύτερων επενδυτών στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν στην εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων τα εμπόδια που δημιουργούν τα διαφορετικά συστήματα, το ευρωπαϊκό και το κινεζικό, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κρόκο Κοζάνης που στην Κίνα αντιμετωπίζεται ως φάρμακο και όχι ως βρώσιμο προϊόν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 6 μήνες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μάλιστα, ο γ.γ. έκανε λόγο για πληθώρα ελληνικών προϊόντων τα οποία ζητά η κινεζική αγορά.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας «μία ζώνη, ένας δρόμος», λέγοντας ότι ο διάδρομος αυτός καλύπτει 9 χώρες και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου των χωρών της ανατολικής Ασίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι πέρυσι, παρά την πανδημία, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 44% αγγίζοντας τα 12,2 δις. δολάρια.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις διαδικτυακές υποδομές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα μας θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία, αγνοώντας, όπως είπε, τυχόν εξωτερικές παρεμβολές και περισπασμούς.

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είπε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ανοιχτή συνεργασία, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί ή να πολιτικοποιηθεί η παγκόσμια οικονομία γιατί κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε σοβαρές κρίσεις στη βιομηχανία.