“Το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας” ήταν το θέμα σε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Delphi Economic Forum με συντονιστή τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου.
Η managing director της Prominence Maritime S.A, Σεμίραμις Παληού εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η ναυτιλία θα καταφέρει να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 40% τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε: «Το 90% των παγκόσμιων φορτίων μετακινείται δια θαλάσσης. Τα ρούχα που φοράτε, τα δημητριακά που τρώτε είτε σε πρώτη ύλη είτε σε τελικό προϊόν έχουν μεταφερθεί σε ένα πλοίο. Το 20% αυτών των πλοίων ανήκει σε ελληνικά χέρια.
Η ναυτιλία είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς όλων αυτών των φορτίων. Χρησιμοποιούμε ψηφιακά μέσα για να μετράμε τους ρύπους μας. Σιγά σιγά υπάρχει και η ανανέωση του στόλου. Αποχωρούν τα πιο ρυπογόνα. Ο στόχος του 2030 είναι πάρα πολύ εφικτός και θα τα καταφέρουμε».
Από την πλευρά της, η Ιωάννα Προκοπίου, managing director της Eastern Mediterranean Maritime Limited, ανέφερε ότι η ναυτιλία ευθύνεται μόλις για το 3% των εκπομπών ρύπων, επισημαίνοντας ότι «η απανθρακοποίηση των πλοίων θα κοστίσει 3,2 τρις».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Γιάννης Πλατσιδάκης επανέλαβε πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ναυτιλίας. Όπως είπε: «Η ναυτιλία δεν έχει υποκατάστατο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο όταν ο ναυλωτής χρησιμοποιεί το πλοίο να μπορεί να το κάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο» και χαρακτήρισε «σημαντικό λάθος της παγκόσμιας ναυτιλίας» που δέχτηκε τους κανονισμούς IMO για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. “Ήρθαν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και η ναυτιλία είπε ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν. Ήταν επικοινωνιακό σφάλμα. Είχαμε ενοχικό σύμπλεγμα. Έπρεπε να πούμε ένα «αλλά».”
O managing director της Eastern Mediterranean Maritime Limited, Θανάσης Μαρτίνος, εξήγησε ότι «η ελληνικότητα της ελληνικής ναυτιλίας προσδιορίζεται από τη διαχείριση, την ιδιοκτησία, τα πληρώματα και τη σημαία» και ανέφερε πως μόνο το 1/3 του ελληνόκτητου στόλου κινείται υπό ελληνική, κυπριακή ή μαλτέζικη σημαία. «Η μεγαλύτερη σημαία στον ελληνόκτητο στόλο είναι η Λιβερία με δεύτερο τον Παναμά».
Τόνισε ακόμα πως «Το σύνολο των Ελλήνων εφοπλιστών διαχειρίζονται τα πλοία τους από την Ελλάδα. Άλλοι αναθέτουν τη διαχείριση σε τρίτους. Η Ελλάδα προσφέρει ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αντίστοιχα θεσμικά πλαίσια υπάρχουν και σ’ άλλα ανερχόμενα κέντρα όπως το Ντουμπάι και Σιγκαπούρη» σύμφωνα με τον ίδιο όμως το πλεονέκτημα της Ελλάδας «είναι τα στελέχη μας. Έχουν μεγαλύτερο κόστος αλλά είναι ευέλικτοι, γρήγοροι στις αποφάσεις τους και φιλότιμοι».
Ο Θανάσης Μαρτίνος πάντως δήλωσε επιφυλακτικός για το μέλλον της ναυτιλίας για δύο λόγους «Την εμμονή της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού με το ελληνικό πλαίσιο και την πρόσφατη τάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιεί την οικονομία για γεωπολιτικούς λόγους. Υπάρχει περίπτωση να μας πει η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουμε τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Γι αυτό τα 2/3 είναι εκτός ελληνικών σημαιών».