Στις πλέον πιο απαισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών, αν η ένοπλη σύρραξη παραταθεί.
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας θα κάνει βουτιά 45,1% φέτος, ενώ αυτό της Ρωσίας θα πέσει κατά 11,2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Πρόκειται για πρόβλεψη πολύ χειρότερη από αυτή που δημοσιοποίησε πριν από έναν μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά οποίο πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση από 10% ως 35%, ή το 20% που προέβλεψε την 31η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Μάλιστα, προβλέπεται συρρίκνωση 4,1% του ΑΕΠ φέτος στο σύνολο των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, ενώ προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη ανέμενε ανάπτυξη 3%. Πρόκειται για ύφεση χειρότερη κι από αυτή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού το 2020 (–1,9%).
Μόνο η ανατολική Ευρώπη αναμένεται να δει το ΑΕΠ της να καταρρέει (–30,7%), ενώ προτού αρχίσει ο πόλεμος προβλεπόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Μολδαβία αναμένεται να είναι μια από τις χώρες που θα υποστεί ένα από τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας του πολέμου, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς της, αλλά και επειδή έχει εγγενείς τρωτότητες λόγω του ότι έχει οικονομία στενά συνδεδεμένη και με τα δύο εμπόλεμα μέρη. Εξάλλου, όλη η ανατολική Ευρώπη έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Οι πιο μαύρες προοπτικές είναι αυτές της Ουκρανίας, όχι μόνο επειδή τα φορολογικά έσοδά της καταρρέουν, επιχειρήσεις έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει και το εμπόριο και ο εφοδιασμός έχουν τεράστια προβλήματα, αλλά και επειδή η εξαγωγή σιτηρών είναι αδύνατη από μεγάλο μέρος της χώρας “λόγω των μεγάλων ζημιών στις υποδομές”.
Ανησυχία προκαλεί στον διεθνή αναπτυξιακό οργανισμό και η αύξηση της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με 5,50 δολάρια την ημέρα αναμένεται να αυξηθεί από το 1,8% το 2021 στο 19,8% φέτος, κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η τράπεζα βασίζει όλους αυτούς τους υπολογισμούς στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για “μερικούς μήνες” ακόμη. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχει “μεγάλη αβεβαιότητα” γύρω από τη διάρκεια της σύρραξης και γύρω από τον αντίκτυπό της στην ευρωζώνη.
Έχει καταρτίσει ακόμη πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη, κλιμάκωση των κυρώσεων, σοκ στην εμπιστοσύνη…
Το ΑΕΠ της περιφέρειας σε αυτή την περίπτωση θα συρρικνωθεί κατά 9%, πολύ περισσότερο από το 5% κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009 και την ύφεση 2% εξαιτίας της πανδημίας. Στη Ρωσία, η συρρίκνωση θα φθάσει το 20%· στην Ουκρανία, το 75%, κατά το χειρότερο σενάριο.