Απειλείται η Κίνα με ύφεση;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η αυστηρή πολιτική της Κίνας για την εξάλειψη της Ομικρον αυξάνει τον κίνδυνο μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται υπό κάποιου είδους lockdown, με τα καταστήματα κλειστά και τα εργοστάσια να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.

Οι εγχώριες πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν πάνω από 10% τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, Ένας δείκτης που παρακολουθεί την εμπορευματική κίνηση στην Κίνα μειώθηκε κατά περίπου 25% κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξάνει το κόστος των εμπορευμάτων και τη ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές να μειώνεται, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε βασικές αγορές του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για «απροσδόκητες αλλαγές» στο εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον που θα απαιτούσαν πιο επείγοντα, επιθετικά μέτρα.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η αβεβαιότητα ως προς το πότε θα τερματιστούν τα lockdown και εάν θα επαναληφθούν σύντομα, θα αποτρέψει τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από το κόστος πίστωσης.

Οι καταναλωτές που σπεύδουν να δημιουργήσουν αποθέματα τροφίμων προτού σφραγιστούν μέσα στα διαμερίσματά τους είναι απίθανο να ξοδέψουν για άλλα αγαθά. Όσο περισσότερο το Πεκίνο περιχαρακώνεται στη πολιτική μηδέν Covid, τόσο πιο πολύ θα πλησιάζει η ύφεση.

Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας έπεσαν κάτω από τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια.

Οι εγχώριοι ρυθμοί πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι αλλά αυξάνονται γρήγορα. Εάν ακολουθήσει απότομη υποτίμηση του νομίσματος, το Πεκίνο μπορεί να αντιμετωπίσει μια επανάληψη των εκροών κεφαλαίων που αγωνιζόταν να συγκρατήσει το 2015. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται.