Προβλήματα στο εμπόριο και στις μεταφορές από το lockdown της Κίνας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Νέα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά προκύπτουν από το σκληρό lockdown στη Σαγκάη. Μία σειρά από βιομηχανικές μονάδες έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο στη λειτουργία τους μετά τους αυστηρούς περιορισμούς στην περιοχή.

Δεκάδες εργοστάσια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας ανέστειλαν τη λειτουργία τους στο Κουνσάν, κοντά στη Σαγκάη.

Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio ανακοίνωσε ότι οι προμηθευτές στη Σαγκάη και αλλού είχαν σταματήσει την παραγωγή και ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις. Περισσότερες από 30 βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν το κλείσιμο εργοστασίων κοντά στη Σαγκάη.

Οι διαταραχές στην παραγωγή εντείνουν τις βάσιμες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Το lockdown έχει επηρεάσει επίσης τις εταιρείες φορτηγών, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για βαθύτερο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το λιμάνι της Σαγκάης, ωστόσο, παρέμεινε λειτουργικό μέσω του λεγόμενου συστήματος κλειστού βρόχου, όπου οι εργαζόμενοι διαμένουν εκεί.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται το εμπόριο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν τον Μάρτιο σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15%.