“Στα αζήτητα” το ρωσικό πετρέλαιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές αργού πετρελαίου και καυσίμων από τις κρατικές πετρελαϊκές ρωσικές εταιρείες από τις 15 Μαΐου για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ακόμα απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι εταιρείες εμπορίας αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών τερματίζουν τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft, σημείωσαν οι πηγές.

Η Trafigura, ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters ότι «θα συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις. Αναμένουμε ότι οι όγκοι συναλλαγών μας θα μειωθούν περαιτέρω από τις 15 Μαΐου».

Η Vitol, ένας άλλος μεγάλος αγοραστής, αρνήθηκε να σχολιάσει την προθεσμία της 15ης Μαΐου. Η Vitol έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ο όγκος συναλλαγών ρωσικού πετρελαίου «θα μειωθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο καθώς οι τρέχουσες συμβατικές υποχρεώσεις μειώνονται» και θα σταματήσει την εμπορία ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022.

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν ήδη οδηγήσει ορισμένους αγοραστές ρωσικού αργού, όπως η Shell, να σταματήσουν πλήρως τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, τα διυλιστήρια στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο απρόθυμα να επεξεργαστούν το ρωσικό αργό. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει διαταραχές στις ρωσικές εξαγωγές, αν και οι αγορές από την Ινδία και την Τουρκία έχουν αναπληρώσει μέρος της απώλειας. Οι πωλήσεις στην Κίνα συνεχίζονται επίσης αμείωτες.